Son günlerde ajanlık faaliyetleri yürütmesiyle uzun süre Türkiye kamuoyunda tartışılan Alman Vakıflarıyla birlikte hareket etme kararı alan Deştin Çevre Platformu üyelerinin son zamanlarda neden agresif tutumlar içeresinde olduğu ortaya çıktı.
Muğla’da çevre hareketi olarak başlayan Deştin Çevre Platformu üyeleri Muğla’da gündem olmaya devem ediyor.
Geçtiğimiz aylarda para karşılığında eylem yaptıkları iddialarıyla Muğla kamuoyunu meşgul eden çevre platformu üyelerinin en son Alman Vakıflarıyla birlikte hareket etmesinin arka planı da ortaya çıktı.
– Sözcü Haluk Özsoy’un iddiaları kabul etmesi
Deştin Çevre Platformu sözcüsü Haluk Özsoy’un halasına ait Işıklar Holding’in Muğla’da yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası için teklif vermesi ve ihaleyi kaybetmesi sonrasında Haluk Özsoy’un çevre eylemlerine katıldığı ortaya çıkması Muğla’da çevre eylemlerini sorgular hale gelmişti. Hakkındaki iddiaları kabul eden Haluk Özsoy Çimento fabrikasının yapımı için teklif verildiğini ve o dönemlerde kendisinin de Işıklar Holding’de çalıştığını doğrulamıştı.
– Milyon dolarlık fon iddiaları
Çevre platformu üyeleri hakkında geçtiğimiz aylarda ortaya atılan bir diğer iddia ise eylemleri para karşılığında rakip firmalardan fonlanarak yaptıkları hususundaydı.
Çevrecilerin milyon dolarları bulan büyük bir fon içeresinde olduğu iddialarına çevre platformu üyelerinin sessiz kalarak açıklama yapmaması dikkat çekmişti.
– Alman Vakıflarıyla iş birliğine gidilmesi
Türkiye’de ajanlık faaliyetleri yürütmesiyle gündemde olan Alman Vakıflarıyla iş birliğine gidilmesi sonucunda Muğla’da tepkiyle karşılanan çevre platformu üyeleri 5.Kol faaliyeti yürüten Alman Vakıflarının talimatları doğrultusunda bazı kamu ve kurumların önlerinde eylemlerde bulunmuştu.
– Fonlayan firma parayı geri istedi iddiası
Deştin Çevre Platformu üyelerinin son zamanlarda agresif tutum sergilemelerinin sebebi de ortaya çıktı.
Muğla Çimento Entegre tesisi için Ankara’da yapılan (İDK) İnceleme Değerlendirme Kurulu’nun olumlu rapor vermesi sonrasında çevre eylemcilerini fonlayan firmaların çevreciler üzerinde baskı oluşturmaya başladığı iddia edildi.
İDK (İnceleme Değerlendirme Kurulu) tarafından yapılması olumlu bulunan Muğla Çimento Entegre tesisinin ÇED raporunun da kısa sürede onaylanacağını öğrenen rakip şirketler fonladıkları çevreciler üzerinde baskı oluşturmaya başladılar.
Özellikle platform sözcüsü Haluk Özsoy ve Avukat Nuray Şahbudak üzerinde baskı yapan şirketler “Anlaşmamız Çimento Fabrikasının yapılmaması için eylemler yapmanızdı fakat etkin olarak mücadele edemiyorsunuz o yüzden bizden aldığınız paraları iade ediniz” dediği iddia edildi.
Rakip çimento şirketlerinin sözde çevrecilerden verdikleri paraları geri istemesi üzerine başta sözcü Haluk Özsoy ve Nuray Şahbudak birebir yatırım yapılacak köylerde örgüt çalışmalarını yoğunlaştırarak köylülere para karşılığında eylemlere katılmalarını sağlamaya çalıştıkları, ayrıca Belediye Başkanları üzerinde baskı oluşturmayı planladıkları, olayın da deşifre olmaması için daha önce kullandıkları whatsapp gruplarını da kullanmadıkları iddia edildi.
Çevrecileri fonlayan şirketlerinin bazılarına ise FETÖ soruşturmaları kapsamında işlem yapıldığı iddia edildi.